Taktekniker

Här finner du olika tekniker för att bygga tak till ditt lajvhus.

Vass
Gräs
Halm
Trä
Spontat
Plywood


Vass
Vass är ett 1–3,5 m högt gräs, breda blad, mörkbruna småax i yvig vippa. Allmän vid insjöar i s. Sverige, mer sällsynt norrut. Ett äkta vasstak kräver väldigt mycket arbete eftersom det behöver vara väldigt tjockt. Däremot så kan man fuska genom att först lägga en plywood-skiva och sedan ett tunt lager vass. Vass kan man finna i vid sjöar och andra vattendrag. Vassen bör plockas på hösten då den är som längst och inte så seg. För att det inte skall börja mögla måste det ”hängas upp” på tork i knippen.

Gräs
Förr i tiden lade man först flera lager med näver och sedan gräs. Gräset hade i uppgift att göra så att nävern låg kvar och även för att suga upp vattnet om det kom för mycket på en gång. Om du tänker lägga grästak tänk på att du inte får ha för stor lutning på taket. En sak du kan göra för att gräset inte skall glida är att lägga längsgående läktor på taket.

Halm
För de som inte vet det så är halm en restprodukt vid spannmålströskning. Halm kan man alltså köpa från bönder. För att riktigt veta att man får tag på halm bör man tala med bonden redan innan tröskningen, eftersom det annars finns risk att halmen plöjs ned. Ett riktigt halm tak är väldigt tjockt, men om man är bekväm av sig går det att fuska genom att ha plywood- eller trätak under.

Trä
I stället för spontat virke kan man använda vanliga brädor. Det är då viktigt att de ligger tätt annars regnar det ju in. Väldigt smala springor kan svälla igen då det regnar, men bredare bör tätas med snabbtorkande tjära eller underredsmassa som annars används till bilar. Fördelar med underredsmassa är att den är lättarbetad och kan enkelt appliceras med hjälp av spackelspade eller liknande. Underredsmassa köper du Biltema eller motsvarande.

Spontat
Spontat virke är brädor med utsågad skåra och motsvarande utbuktning på andra sidan så att brädorna passar i varandra, utan att det skall kunna komma igen något vatten. Fördelar med spontat virke jämfört med "vanligt trätak" är att det är stabilare, eftersom de sitter ihop mera, det lättare och det är garanterat vattentätt. Nackdelarna är att det är dyrare och inte lika snyggt.

Plywood
Plywood kan var bra att ha under t.ex. vass-tak men bara Plywood är inte accepterat på de allra flesta större Lajver. Fördelen med just Plywood är att det är lätt, garanterat vattentätt och att det är enkelt att bearbeta.


Livesällskapet Galadrim
Sidan anpassad för 800x600
eller mer och 16k färger.
Skapad av Tim Kinali och Daniel Brogren