DRÄKTSKICK

I Arkondor bär både kvinnor och män kjortlar. Kjorteln är ett löst sittande livplagg som dras på över huvudet. Längden på kjorteln är för män till knäna eller strax nedanför, kvinnokjortlarna är dock något längre och når ibland ända till golvet. Under dessa långa livplagg är byxor onödiga och i männens fall används istället hosor uteslutande, medan kvinnor oftast inte bär någonting på benen. Kjorteln bärs aldrig direkt på kroppen, utan över en skjorta (män) eller särk (kvinnor). Är det kallt bär man ibland struthätta ovanpå ovan nämda plagg. På resande fot eller när det blåser snålt är mantlar vanliga. Ofrälse kvinnor bär hucklen (se text nedan) medan det hos män är populärt med olika typer av kalottformade huvudbonader.

"Det åligger var kvinna att ansvara för sin skönhet och attraktivitet. Detta för att förhindra icke respektabla och sjuka beteenden hos männen i hennes närhet, samt för att förhindra oönskade känsloväckningar hos andra män. En kvinnas skönhet kan få en man utan självkontroll och friskt sinnelag att falla offer för köttsliga begär. För att förebygga dylika tragedier och även minska möjligheterna till äktenskapsbrott säger lagen att var kvinna då de påbörjat sitt fjortonde levnadsår skall bära huckle. Detta skall dock avlägsnas då flickan blir kvinna, då hon skall använda sin skönhet till sin egen fördel för att finna en god make. Efter det att förmälning förrättats och inletts skall kvinnan åter bära huckle för att visa sin omgivning att de icke skall se efter henne med trånande blickar, ty hon redan sin livspartner funnit och med honom familj bildat."

Ur: De vintborgska lagarna

Kjorteln

Kjorteln är det vanligast förekommande plagget i Arkondor. Kjorteln är löst sittande i livet. Den kan ofta vara fodrad, antingen med ett tyg i avvikande färg eller med skinn. Kjorteln görs nästan alltid i ylle eller vadmal. Den är skuren med ett större huvudstycke, som på olika sätt vidgas nedtill med kilar. De flesta kjortlarna är försedda med ärmar. Runt kjorteln bär man bälte. Det är vanligt att man dekorerar kjorteln med broderier eller band, runt halsöppning, ärmar och nederkant. Hur påkostad och arbetad dekoren är varierar med bärarens klass.

Struthättan

Struthättan är en sorts huva med stort axelslag som används av både män och kvinnor. Struthättan kan vara sydd av olika tygsorter och är ofta fodrad. Hättans bakre del är ofta formad till en nedhängande spets, en s.k strut. Struten utgör ett klassmärke för de välsituerade. Desto längre strut ju rikare är man. Hättan för folk i allmänhet saknar strut eller har bara en kort sådan. Trots detta är det många ur allmogen som bär långa strutar. Detta har medfört att man i vissa grevskap i Arkondor har stiftat lagar som begränsar strutens längd för ofrälset, men till Vintborg har dessa förbud inte nått.

De kvinnliga struthättorna skiljer sig ibland från männens genom att axelslaget inte är ihopsytt i kragen, utan hålls ihop med ett spänne eller en snörning framtill.

Manteln

Manteln är halvcirkelformad, ofta sydd i våder, och görs vanligtvis av ylle. Rör det sig om en vintermantel är det vanligt att fodra den med päls. Manteln fästs oftast ihop med spänne, men även band eller snodd förekommer. Man bär den oftast så att spännet sitter över höger axel.

Manteln kan vara ett visst tecken på ställning. En ofri man bär inte mantel i Arkondor, och att ta av sig manteln är ett tecken på ödmjukhet.

Underkläder

Som underkläder och nattkläder bär både män och kvinnor brokor. Brokorna är vida och pösiga byxor av linne. Brokorna hålls uppe antingen med hjälp av ett band om midjan eller med ett smalt läderbälte, "brokabälte". Hosorna dras utanpå brokorna och fästs framtill i brokabältet. De flesta kvinnor bär även barmkläden, som alltså är en form av bysthållare.

Hosor

Hosor förekommer både såväl med som utan fot, även om den fotlösa varianten är vanligare. För det mesta görs hosorna av ylle, då lin är ett något för stumt material.


Skjortan och särken

Skillnaden mellan skjorta och särk är liksom i kjortelns fall att den kvinnliga särken är längre, samt att den inte alltid har ärmar, vilket den manliga oftast har. Skjortor och särkar görs uteslutande i linne och är alltid ett stycke kortare än kjorteln.

Materialet

De enda existerande tygsorterna i Arkondor är ulltyger (ylle, vadmal) och linne. Tyger som silke, sammet, siden, satintyg finns med andra ord inte. Detta beror på att dessa tyger inte kan tillverkas i Arkondor och ingen handel finns med andra länder. Bland bondfolk är dassiga jordnära färger det vanligaste.

Status

Längre livplagg, vadlånga eller t.o.m fotsida, visar på skillnad i status - långa livplagg (mer tyg) betecknar högre status. Färg och naturligtvis dekor är också inverkande. De högre klasserna har ofta tvåfärgade plagg som är delade på längden med olika färger.