PRESENTATION

Åren rullar sakta förbi och lämnar djupa spår i den väg de vandrar. Ekebäck har genom åren vuxit, förmodligen mer än omvärlden gjort, och kanske främst i våra hjärtan. Byn Askevall fick se världen först 604, eller det som vi skulle kalla våren år 1996, i en liten skog söder om Örebro. Det var några få vindskydd och en grupp frusna människor i taffliga tabarder och orcher med lysdioder och surströmming. Helhjärtat och gulligt, men knappast lyckat. Men grusvägen ledde oss vidare till Sirions vagga, vilket gav byn ett stort uppsving. Ett tvåhundratal invånare gästade Ekebäck i augusti över ett år senare och lade grunden till det som senare kom att bli dagens Askevall. Då, redan på den tiden, stod Bryne i dörren till skänkstugan Aftonlyktan och skrockade på samma sätt som idag, med pipan i ena handen och den andra innanför bältet. Iva var redan då byns plågoris och eviga gullunge. Men Ule hade ingen sett röken av.

November det året, som var 1997, lades grunderna till det byråd som idag styr Askevall, och handelsleden förde oss från en namnlös by i häraden Ekebäck till det Askevall vi idag känner. Resan har varit lång och hård, och det är inte utan tårar och svett som vi med glädje förlöser detta första inbjudningsbrev till tävlingen och förmälningen, bytinget och lagmannens förhandlingar som kommer att äga rum under några dagar denna sommar. Under den tid som gått med arbetet har vi varit tryggt förvissade om att Udar skött sina angelägenheter och att byrådet inte gått över ända. Vi har sedan dess vetat att Ule varit en lustig karl och alltid gött sina svin väl, att Naima och Skade vakat över de stackare som ankommits i häraden och att Bue fortfarande håller på med sina galenskaper, trots att vi inte har varit där och sett det. De lever i våra hjärtan.


Lyktsken bygger med andra ord vidare på Sirion och Sirions Vagga, som var klassiska lajvarrangemang där det bjöds på både mys och boffer. Det mysiga bylivet och boffervapnen är idag frångångna för att göra mer realism möjlig och ge plats för historiska vapenreplikor. Kampanjvärlden Rodin och byn Askevall är idag absolut inte vad de tidigare varit. Vi siktar mycket högre denna gång!

Med Lyktsken ämnar vi skapa en levande och fängslande värld och kultur, där människornas överlevnad och kamp står i fokus och jakten på skatter och monster ligger långt från den gängse vardagen. Naturtrogenheten står även den i centrum och realismen skall kännas ända in i benmärgen.

Med en trovärdighet i grunden och en solid tanke bakom kulturen kan vi förhoppningsvis borga för något som du som deltagare kan spinna vidare på och som verkligen kan göra byn Askevall levande. Sagan skall inte vara en känsla, den skall vara som en reell verklighet. Syftet är inte att ge en nöjsam semesterupplevelse, utan att förmedla en vision och känsla, karakteristisk för detta evenemang. Vi hoppas ge en förnimmelse av katharsis, och eftertanken är viktigare än skrönorna.

Tydliga, och delvis förutbestämda, familjer och ätter med gammalt groll och stor förtretlighet sinsemellan, uppbyggda av realistiska karaktärer, ger utrymme för spännande konflikter och intressanta förvecklingar. Kärlek och arbete är en stor ingrediens i var människas liv, så även avundsjuka, bråk och osämja, men även glädjeämnen och umgänge med familjen. Tanken är att undvika pompa och ståt och verkligen gå ner sig i bylivets dy. Aska istället för puder. Ylle istället för siden. Brunt istället för purpur. Jord under naglarna istället för händer lena som nytalkade barnrumpor.

Vi vill alltså servera ett scenario och hopkok av intriger som vi hoppas kommer glädja alla våra deltagare. Det rör sig inte om trist monsterslakt eller ändlösa skattjakter, utan vi ämnar ge intrigerna och skeenden på Lyktsken ett djup och en högre mening. Det kommer att erbjudas samspel med andra, men även moraliska kakor och surdeg som förhoppningsvis skänker en och annan eftertanke. Men liksom ett sociologiskt experiment kan vi inte avslöja hela handligens ändamål och syfte, utan själva upptäckandet och resan till vetskap är det egentliga målet. Om vi berättar för mycket om handlingen skulle alltså denna förlora sin mening. Därför har vi valt att hemlighålla stora delar av de mer intressantare intrigerna. Detta på både gott och ont.

Man kan ju påstå att handlingen inte är lika viktig som spelet mellan människor, och med den motivationen skriver allt fler arrangörer utförligt om sina intriger i utskicken, men samtidigt tror vi samspelet mellan människor blir bättre och mer spontant om det finns hemligheter att upptäcka och något intressant att fundera kring i alla ord som sägs. Askevall är en by som sjuder av hemligheter och konflikter, men vi tänker inte avslöja mer för er än det som är absolut nödvändigt. För som det är sagt är vägen kanske viktigare än målet.

Datumet är satt till den 18 - 24 Juli 1999 varav de två första dagarna är obligatoriska förberedelsedagar. Om du har några frågor eller vill intresseanmäla dig så kontakta kansliet.