TIDENDER

Den lille pojken ropade förväntansfullt:
     "Mor, har du hört?!". Han sprang fram till mor sin som satt och snidade noggrant på en träsked. Förargad över att ha tappat koncentrationen över sitt arbete tittade hon upp och svarade surt:
     "Nej, Ullerville, jag har inte hört! Vad har du gjort nu då? Jag har sagt åt dig att du inte får leka med getterna!" Trots moderns barska ton såg gossen fortfarande lika glad ut och orden hoppade raskt ur munnen på honom:
     "De kommer hit mor! De kommer!" Modern tittade förskräckt på sin son.
     "Din odåga! Rymmer getterna, har du glömt att stänga grinden nu igen?"
     "Nej inte getterna! Stormän kommer hit till byn!" sade odågan med ett flin.
     "Vad är det du säger? Hur har du fått för dig något sådant?" frågade hon och kliade sig bekymrat i pannan. Hon såg konfunderad ut och kunde inte tro sonens ord.
     "Tangband förtäljde det alldeles nyss, han sade att de båda friherrarna kommer hit för att avgöra vem som skall bli vår nye länsherre! De båda har ju trätt i evinnerligheter och nu ska vi i byn anordna en tävling med allt från svärdskamp till gåtgissning. Mor, jag kommer få se riktiga knektar, med svärd och brynja!" Modern reste sig raskt upp och satte händerna i sidan.
     "Se så Ullerville, spring iväg och lek med getterna nu." sade hon med något tankspridd röst.
     "Den här frågan är något vi vuxna måste diskutera." mumlade hon medan Ullerville glatt visslande skuttade iväg mot getternas inhägnad.