Gyllene Hjortens bokhylla

Boklistan
Hjortar Av: Helena Ängebrink och Tobias Amnell

Medeltidens ABC

SHM 1985
Vikingatidens ABC
SHM 1995 (1:a uppl. 1981)

Recensent: Helena Ängebrink

Vad är ett hundare? Vem är Rimfaxe? Hur långa var folk på medeltiden? Hur ser en kammargrav ut och vad är en rosenkrans?
Vem har sagt att man måste veta allt om vikingatid och medeltid bara för att man är rollspelare? Men så fort man har fått sina icke-rollspelande vänner att förstå att vi faktiskt gör annat än tältar i skogen och dricker mjöd så börjar de komma med knepiga frågor; "du som håller på med sånt vet väl..." och sedan står man där som ett levande frågetecken och har inte alls tid och lust att plöja hyllmetrar med facklitteratur för att upprätthålla sitt rykte. Eller man kanske själv går och grubblar på något mindre historiskt spörsmål. Men - räddningen är nära!
Statens historiska museum ger ut en serie som heter Historia i fickformat och de två mest relevanta böckerna i den serien är Vikingatidens och Medeltidens ABC, två händiga pocketuppslagsböcker på 320 respektive 480 sidor. Här finns inga långa essäer där författarna argumenterar för sin högst personliga tolkningar av historien utan korta, alfabetiskt ordnade och faktaspäckade artiklar baserade på vad en majoritet av forskarna håller för troligt. Det finns gott om hänvisningar till andra uppslagsord i samma bok och ibland även till ord i den andra. De längre artiklarna är signerade av sina författare, vilket gör det lätt att hitta vidare litteratur i ett visst ämne och litteraturförteckningarna är överskådligt uppställda efter ämnesområden.
Det som gör böckerna värda att ha i sin egen bokhylla är mängden fakta i förhållande till det lilla formatet och det ganska rimliga priset (ca 150:- / bok) Självfallet finns det luckor på en del områden och vissa saker omnämns mycket flyktigt, men för mer information kan man då gå till det stora uppslagsverk som Medeltidens ABC (och i viss mån även Vikingatidens ABC) är en komprimering utav; Kulturhistoriskt lexikon för nordisk medeltid. Den är dock lite väl mastig att ha hemma i bokhyllan (20 band om jag inte missminner mig...), men den brukar finnas i referenshyllan på de flesta bibliotek.

Den dynamiska medeltiden

Michael Nordberg
Stockholm 1984, 1995

Recensent: Tobias Amnell

Denna bok rekommenderar jag till alla som vill höra på i tid och otid. Därför vill jag även ta upp den i detta sammanhang. Varför tycker jag då att denna bok är så bra? Jo främst eftersom den har givit mig många insiktsfulla ahaupplevelser om medeltiden. Författaren ger sig nämligen ut för att ta död på en del myter som florerar om denna epok. Framför allt den allomfattande och seglivade myten om "den mörka" medeltiden. Redan titeln talar om vad han anser om detta. Nordberg menar att medeltiden är både dynamisk och nydanande, inte alls stelbent och dogmatisk.
Boken är upplagd som ett antal essäer, eller artiklar, i olika ämnen. Det gör boken lättillgänglig och omväxlande. Ämnena omfattar bland annat: Vattenkraft och "industri", Kritik mot adelskapet och Sexualmoral - teori och praktik.
Bokens bild av medeltiden är mycket ljusare och intressantare än vad de flesta andra böcker förmedlar.
Vill du få tag på boken rekommenderar jag att du skaffar den upplaga som kom 1995. Den innehåller mer text och har mycket finare illustrationer.