Gyllene Hjortens bokhylla

Boklistan
Hjortar Av: Håkan Lidén

Den isländska sagan

Peter Hallberg
Verdandis skriftserie nr 6, 1969 (2. uppl.)

Har man läst några av de gamla isländska sagorna så kan det vara intressant att läsa om dessa. Hallbergs bok tar upp en del stilistiska saker från de sagorna, och läsaren får en historik med förklaringar som kan vara lite svår att tillägna sig på annat sätt. Den är framförallt ganska kortfattad, med referenser (något gamla och svårtillgängliga i och för sig) för den som vill fördjupa sig i ämnet.

I samma skriftserie finns en bok om fornnordisk skaldekonst, vilken också kan rekommenderas för den intresserade. För nordbor (och i viss mån randersmarkare) borde dessa två böcker vara av särskillt stort intresse, då den behandlar ett för dem närliggande tema: Fornnordisk skaldekonst.

Candide eller optimismen

Francois Voltaire

Undertiteln till den här boken är nyckeln (tycker då jag), Optimismen. Historiskt är boken utanför Gyllene Hjortens intressesfär, men temat är tidlöst. De flesta av oss har väl troligen våndats till "Candide" i gymnasiet eller högstadiet, och rynkar kanske på näsan åt den, men tro mig, ge den en ny chans, det är den värd.

Handlingen är på sätt och vis nästan som ett klassiskt äventyr:
Hjälten blir förälskad - Fadern i huset slänger ut honom - Hjälten ger sig ut i världen - Hjälten råkar ut för än det ena än det andra - Varje händelse är lika osannolik fast mera - Elände och nöd - Hjälten blir till slut vis och vinner insikt.

"Det är väl talat, men låt oss nu odla vår trädgård."

De långhåriga merovingerna

Frans G. Bengtsson

En samling historiska essäer som behandlar allt från visa män från antiken till sportkommentatorers förmåga att recenserera teater. Den har guldkorn som titelhistorien där han berättar om släktförhållanden och -fejder bland kungar och övriga högdjur i ett tidigt medeltida Frankrike. Vad de förmår göra med varandra får Mornam med flera aralanthier att likna barn som bråkar i en sandlåda. En annan essä, Laokoon (osäker på stavningen!) tar upp ämnet lakonismer, en sak som de fornnordiska människorna var oomstridda mästare på. Alla känner väl till: "Jag vet inte om Gunnar är inne, men hans yxa var det." (Den som säger detta faller sedan död ned med yxan i huvudet.)

En bok i klass med Röde Orm.