Gyllene Hjortens bokhylla

Boklistan
Hjortar Av: Ingeli Hedberg

Denna gång är det min tur att rannsaka min bokhylla för att hitta något att dela med mig av. Jag har fastnat för tre mycket olika slags böcker. Men så är det väl för de flesta, mångfald gör livet lite intressantare!

Serien "The Wheel of Time"

Robert Jordan 1990 -

"The Wheel of Time turns and Ages come and go, leaving memories that become legend. Legend fades to myth, and even myth is long forgotten when the Age that gave it birth returns again".

Så börjar denna storslagna serie som handlar om de tre vännerna Rand, Perrin och Mat från den lilla byn Two Rivers. Världen är en medeltida fantasyvärld som många andra böcker i samma genre, men skillnaden i gedigenhet och trovärdighet gör denna serie till något större, nästan i klass med Sagan om Ringen. Där finns humor, spänning, magi, bister verklighet och levande karaktärer, som gör att man nästan tvingas läsa böckerna (till dags dato finns sju stycken) i ett sträck!
De tre vännerna dras in i en värld av kamp mellan det onda och det goda. Men vilka är goda, vilka är onda? Hela deras värld vänds upp och ner när sagor berättade framför brasan sena kvällar helt plötsligt blir verklighet, och det visar sig att de av någon outgrundlig anledning är huvudpersonerna, vare sig de vill eller inte.
Jag har läst böckerna på engelska, och jag tror nog att det är att rekommendera, eftersom den svenska översättningen inte är den bästa.

Djävulens novis

och andra böcker Ellis Peters 1983-

Ellis Peters skriver om Cadfael, en Sherlock Holmes i benediktinerkåpa i 1100-talets England. Cadfael är en munk med örter och medikament som inriktning, som ständigt får rycka in när mord begås och sheriffen behöver hjälp. Historierna är välskrivna och spännande, om man gillar mordgåtor.
Det mest intressanta i dessa böcker är dock de tidstrogna beskrivningarna av just den tidens "vanliga" liv. Kläder, hus, matvanor, ja allt är en liten guldgruva för sådana som oss! Gillar ni deckarhistorier i tidigmedeltida miljö, ja då ska ni definitivt läsa böckerna av Ellis Peters!

Den stora modeboken

Kybalova 1967
Folket i bilds förlag

Den här boken hittade jag av en slump på antikvariatet i Gävle. Har du varit där så förstår du att det var en slump! Denna bok är en veritabel guldgruva när det gäller kläder i olika tidsepoker. Här finns allt från det forntida Egypten till 1960-talets Twiggy-mode. I denna underbara bok får du, förutom massor av bilder på kläder, lite historia till livs, källhänvisningar till alla bilder och även idéer på vad för slags huvudbonader och skodon som kan passa till kläderna. Det finns en speciell avdelning som tar upp modedetaljer och accessoarer, som t.ex. hur män bar sitt skägg under de olika tidsperioderna, skillnader i tyg och färg mellan olika stånd osv. Tycker du om att sy kläder, eller helt enkelt förkovra dig i klädmodets svängningar under tidens gång, ja då kan du inte vara utan denna bok! Köp den, jag har en själv!