Gyllene Hjortens bokhylla

Boklistan
Hjortar Av: Jesper Jansson

Maktkamp och mord

Mikael Nordberg
Tidens förlag, 1990

En spännande berättelse om beräknande politiskt spel i Frankrike mellan 1380 och 1408. Boken är baserad på Mikael Nordbergs doktorsavhandling om maktspelet i Frankrikes kungahus, men är i denna upplaga behagligt populariserad. Vi får följa den unge kungen Karl VI, som tigit blir sinnessjuk, och hans bröder och söner i kampen om kronan. Boken utgår ifrån mordet på hertigen av Orléans, Ludvig, ett mord som senare ledde fram till inbördeskrig och banade väg för en engelsk invasion (Azioncourt 1415). Berättelsen ger en god inblick i det franska maktspelet, hundraårskriget och problemen i och omkring den europeiska feodalismen.

De levandes land

Carl Fredrik Engelstad
Bra böckers förlag, 1986

En historisk roman som tar upp tråden där Mikael Nordberg lämnat den. Munken Philippe de Laval ser tillbaka på sitt liv som kanslist vid Karl VII:s hov. I levande och inträngande beskrivningar och berättelser får vi möta djävulen och ängeln, den onde baron Gilles de Rais och godheten förkroppsligad, Jeanne d'Arc, tätt sammanvävda till en tidskrönika för Frankrike under förra delen av 1400-talet. Spännande och intressant bok - som gjord för en sommardag i hängmattan!

Den tredje dagen

Philipp Vandenberg
Pegas, 1989

En njutningsstund för alla med intresse för religion och mystik! Historien utspelar sig i modern tid, med Vatikanstaten som mittpunkt. Vid en restaurering av Sixtinska kapellet upptäcker man att Michelangelo märkt somliga av freskerna med olika bokstäver. Kardinal Jellinek börjar forska i saken, som visar sig dölja en hemlighet som kan krossa kyrkans fundament. Ett härligt frosseri bland mystiska bibliotek, konspirationer, kardinaler och dunkla hemligheter. Läsning för båden kropp och själ!

Skrivkonstens historia

Donald Jackson
Ordfronts förlag, 1983

Ett standardverk för alla som vill förkovra sig i skrivkonstens historia. Donald Jackson guidar oss skickligt från de första piktogrammen via hieroglyfer och kapitalskrift till medeltidens bokstavsformer. Resan fortsätter förbi lösa trycktyper och kopparstick till skriftformer i maskinåldern (vår, alltså). Lärorikt och tämligen lättläst.

Den femte rollen, Mantikoran, En undrens värld

Robertson Davies
-

En härlig trilogi om Kanada i början av seklet. Robertson Davis har förmågan att skapa spännande och täta historier, med inslag av både jungistisk psykologi och teologiska diskussioner i miljöer från den kanadensiska landsbygden till cirkusscenen och den akademiska världen. Den här historien tar sin början när en snöboll missar sitt tilltänkta mål och träffar baptistpastorns hustru i bakhuvudet. Hon tvingas föda för tidigt och historien är igång. Det ena leder till det andra... Mycket underhållande läsning som varmt rekommenderas!

"Det talade ordet förflyger, med det skrivna består"