Gyllene Hjortens bokhylla

Boklistan
Hjortar Av: Kristina Hedenberg

Ett helgon till varje pris och Lösen för den döde

Ellis Peters

Deckarna där Benediktinermunken broder Cadfael löser mordmysterier i medeltida miljö är dels bra pusseldeckare, dels bra som inspiration om man vill veta mer om medeltida liv. Att jag väljer att nämna just dessa två är inte för att de skulle vara de bästa av Peters böcker, utan för att de till stor del utspelar sig i Wales. Wales var under medeltiden ett rike som på de allra flesta sätt skilde sig från England. Till grund för hela samhällsstrukturen låg klansystemet, som ansågs betydligt viktigare än lojaliteter till furstar och kyrka. Att tillhöra en klan var grundförutsättningarna för livet, att vara klanlös eller främling var oerhört svårt, om man inte kunde få skydd av någon jordägande klanmedlem. Även rättsuppfattning och tro präglades av klantänkandet, vilket bl a innebar att kyrkan inte hade samma auktoritativa ställning i Wales som i England. Nästan som att läsa om Randersmark, med andra ord. Om man vill ha en uppfattning om medeltida klansamhällen i "verkligheten", och inspiration till randerska roller, är detta två verkligt givande böcker.

Food and cooking in medieval Britain

Maggie Black

Medeltida mat har ofta en tendens att bli gryta med kött eller gryta utan kött, bröd, ost och russin, vilket i och för sig kan vara gott (eller vansinnigt gott – Ebhens sås på Kamor!!!!), men litet enformigt. På skogsäventyr kan det visserligen vara svårt att laga till något annorlunda, men är man intresserad av matlagning är Food and cooking inte dum som inspirationskälla. Recepten är inte alltför svåra, och de flesta ingredienserna går att få tag på även i Sverige. Mina favoritavsnitt är dock inte recepten utan mathistorien, där Black bl a beskriver matseder, hushållsverktyg och bordsetikett. Här beskrivs bl a vilka husgeråd som kunde tänkas finnas i såväl fattiga som rika familjer, och vilken sorts mat som åts inom olika grupper; munkar, tjänare, fattigbönder och adelsfamiljer. Black beskriver också hur en måltid kunde gå till i en adelsmans borg under tretton- och fjortonhundratalet, med olika tjänares uppgifter under själva middagen. Texten är illustrerad med samtida bilder. Även om boken, eller snarare häftet, är ganska litet, får man en bra bild av mat och matkultur i medeltidens England, något som kan inspirera till mer än bara tillagandet av nya rätter.

Flamman och svärdet

Robert Shea

"De tunna skinnsulorna i Rolands stövlar kunde inte hindra de vassa stenarna från att skära in i fötterna. Han bar så lite pansar han vågade. Han skulle bli uttröttad fort nog av att klättra runt på en bergstopp i Pyrenéerna nedtyngd av tjugofem kilo stålringar".
"Han knäppte upp metallspännet under hakan och tog av sig hjälmen. Det löstagbara skinnfodret klibbade fast av svett mot pannan".

Flamman och svärdet utspelar sig i 1200-talets Frankrike, där inkvisitionen är stark, och de som anses bryta mot den officiella tron torteras och bränns på bål. Kung Ludvig IX svär att befria det heliga landet ur de otrognas händer, trots att både påven och den franska adeln anser att krafterna bör läggas på att kuva katarerna, anhängarna av den förbjudna religionen. Huvudpersoner är den unge riddaren och trubaduren Roland de Vency och kvinnorna i hans liv, kataren Diane och grevinnan Nicolette de Gobignon, gift med Rolands fiende greve Amalric. För Dianes skull hamnar Roland mitt i katarernas sista strid, för Nicolettes skull följer han kung Ludvig på det blodiga korståget till Egypten. Boken är relativt historiskt korrekt för att vara en roman. Den avslutas med en efterskrift, med historiska fakta om personer och händelser i boken.
Bokens verkliga styrka är alla detaljerade och realistiska skildringar av torneringar, trubardurtävlingar och strider. Första gången jag läste Flamman och Svärdet lade jag inte ens märke till detaljer som de som citeras ovan. När jag för en liten tid sedan läste om boken var det just dessa beskrivningar, som fascinerade mig. Alla som burit ett antal kilo stålringar och gått på stenig mark i tunnsulade medeltida stövlar förstår varför...

Bröderna Lejonhjärta

Astrid Lindgren

".... "Vad gör du, Antonia, frågade Mattias. "Vad ska du göra med ditt hår?" "Bågsträngar", sa Antonia. Mer sa hon inte. Men jag ska aldrig glömma, hur hon såg ut i ögona, när hon sa det. ..." Denna bok var en gång min absoluta favorit, och den tillhör de mest sönderlästa i min bokhylla. Häromdagen började jag faktiskt läsa om den. Anledningen var just citatet ovan, som av någon anledning dök upp i huvudet. Visst är Bröderna Lejonhjärta en fantastisk saga och en underbar äventyrsberättelse, från "sagornas och lägereldarnas tid", men den är också en mycket bra skildring av ett folk som hålls i skräckregim av en tyrann, och av hur upprorskampen påverkar människor, både ledare, förrädare och vanlig folk. Törnrosdalen under Tengel skulle i mångt och mycket lika gärna kunna vara ödesfurstarnas Naronien eller Mornams Aralantha (eller för den delen någon av dagens verkliga diktaturregimer). Folkets hat mot tyrannen och deras tysta kamp för frihet är universell. Visserligen tror jag de allra flesta redan både läst boken och sett filmen, men den förtjänar att läsas om.

Dessutom tycker jag alla borde läsa Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson! Den är inte det minsta medeltida eller fantasy eller SF – den är bara en vansinnigt bra skildring av fascismens ansikte, i Hitlers Tyskland och i dagens Sverige. Läs den!