Gyllene Hjortens bokhylla

Boklistan
Hjortar Av: Kristina Jagell

Vissa personer verkar ha det som obotlig vana; det här med att alltid ställa sig vid bokhyllan där man hälsar på. Jag erkänner mig vara en av dem som bara inte kan låta bli hyllan, oavsett om jag känner ägaren eller inte. Därför har det varit extra roligt att här få böckerna presenterade och kommenterade. Ännu fler titlar att ha i bakhuvudet inför framtida bokköp! Själv har jag ju inget särskilt spännande... trodde jag! men det är lätt att inte se skogen för alla bokryggar man vant sig vid. Här kommer några av mina hållbara favoriter:

Beowulf

(Dover thrift editions)

"It is better for each to avenge his friend than greatly to mourn. Death is better for all earls than a shameful life."

Det här är en av de bästa äventyrsberättelserna jag vet; härligt kärv och blodig, och full av underdrifter och ironi. Historien är trasslig, men med hjälp av släktträd och lite god vilja är det spännande att tackla ett äkta 700-tals epos. Jag läser den i engelsk version och R.K. Gordon har varit mån om att behålla hjältediktens känsla i syntax och kenningar.

På 500-talet har kung Hrothgar av Danmark väldiga problem med monstret Grendel och dess mor. Beowulf är den fantastiska hjälten, som kommer över havet med sina götar för att undsätta danerna; vinner med våld och får ära och halva kungariket. Femtio år senare fortsätter historien om den gamla hjälten som trots sin ålder är den enda i Sverige som törs möta gammeldraken i närstrid. Moralfrågor kring makt, skatter, vänskap, ära och ödets straff driver historien vidare, och jag blir gripen av de tankar en så gammal saga bär på. Som alltid för blandningen av historiska fakta och övernaturliga inslag med sig en doft av mystik. Det är mycket läsning för 25 spänn, och kort nog att sträckläsas med jämna mellanrum.

(Dessutom finns en modern version skriven av John Gardner - min absoluta favoritbok! Den berättar samma historia ur monstrets perspektiv och bringar fram de absolut sämsta sidorna ur mig. Beowulf är så lagom mycket hjälte när Grendel får bestämma, och jag skrattar rått med och lockas hålla på det onda i striden. Grendel, Random House 1971.) Båda böckerna handlar om ont och gott, (primitiv natur kontra civilisation) och lockar till bra många skratt.

Cranks bästa recept

(Bonnier fakta 1984)

Under bokrean brukar den här kokboken ligga i enstaka exemplar. Den är vanlig, i det att den presenterar soppor, huvudrätter, desserter och bröd i olika kapitel. Ändå ovanlig, för bakom en oerhört oansenlig fasad döljer det sig läckerheter med en grövre smak, vilket jag tycker passar bra till live-mat. För den som inte alltid känner inspiration vid spisen, eller är så ambitiös att man satsar på medeltida recept (vilket är idealiskt för finare måltider) ger Cranks enkla tips på vardagsmat man aldrig tidigare smakat.

Till en början kan man bli avskräckt av att nästan alla recept kräver hjorthornssalt, råsocker, grahamsmjöl och farin, vare sig det är småkakor eller matbröd, men har man bara pallrat sig till en hälsobod blir det de mest skilda anrättningarna ur ett bassortiment. Cranks är egentligen en kedja hälsokostrestauranger, men recepten ger mest intryck av att vara gedigen gammaldags mat. De gånger jag använt boken och kryddat enligt märkliga instruktioner har det alltid blivit positiva reaktioner bland gästerna. Det lönar sig att byta ut mjölet eller sockret för att få live-smak på det hela. Tro mig, det blir mycket glädje för lite besvär!

Medieval Craftsmen Embroiderers

Kay Staniland
British Museum Press 1991

Det här är en lyxig bok om flärd genom tiderna som jag tyvärr inte sett i handeln. Jag fick den som uppmuntran i handarbetets konst, men den ger framför allt vild inspiration till dräktsömnad och hovliv vid Aahrens främsta kretsar. Förutom en kort presentation av broderistygn finns det rikligt med text som behandlar design, tekniker och produktion. På varje uppslag finns påkostade illustrationer, oftast färgfoton, av gamla textilier. Då man bläddrat lite drömmer jag snart om vida kjolar, pärlbroderade manschetter m.m.

Jag tror att den här boken är intressant även för dem som avskyr att sy för hand, för bilderna visar dräkter med fler färger och detaljer än de kyrkmålningar man oftast träffar på. Dessutom är det en skildring av det medeltida samhället, där de dyrbaraste textilierna gjordes för kyrka och adel. Det är bibelberättelser och korståg som berättas längs fållarna på kläderna och man förstår att klädernas prakt är dyrbar. För den som vill men inte kan resa till Bayeuxtapeten eller påvekläderna i Vatikanen är boken ett gott alternativ. Kom gärna och titta. Domkyrkans tornmuseum här i Uppsala är inte heller fy skam_