Gyllene Hjortens bokhylla

Boklistan
Hjortar Av: Maria Mattiasson

I mitt lilla studentrum på 15 kvadratmeter har jag förutom obligatorisk säng, skrivbord och väggfast bokhylla lyckats med bedriften att klämma in ytterligare två bokhyllor. Det är trångt men jag blir ändå glad när jag ser alla mina böcker.

Det finns en speciell glädje i att hålla i en bok, väga den i handen, bläddra lite förstrött i den, kanske läsa en rad här och en rad där. Att veta att mellan dessa två pärmar finns en hel värld att utforska och lära känna. Tänka sig att mitt lilla studentrum kan rymma så många världar.

Ur detta universum har jag valt att plocka fram fyra böcker som kan vara av intresse för Er.

Välkomna, gör Er redo att utforska nya och okända världar.

Hurusom man sig klädde - En bok om medeltida dräkt

Else Marie Gutarp
Visby 1994

Denna trevliga lilla blåa bok inköptes i Visby under förra medeltidsveckan. Jag har dock sett den i ett antal bokhandlar och på bibliotek, så den bör vara lätt att få tag i. Utgiven av Länsmuseet Gotlands Fornsal innehåller den bilder och texter kring verkliga fynd och även bilder av nyuppsydda dräkter (framtagna med mönster ritade efter fynden). Rolig att bläddra i, intressant att slå upp olika specialområden men kan även läsas från pärm till pärm. I denna bok kan du hitta det mesta du vill veta, presenterat på ett lättförståeligt sätt. Mycket av det material som finns att få tag på som behandlar medeltida dräktsed (förutom denna bok så klart) är utgivet av arkeologer eller annat "fackfolk" och är skrivet just för specialister, vilket ofta gör det svårläst. I slutet av boken finns en ovärderlig litteraturförteckning för fördjupningsläsning och ett enkelt mönster för medeltida mans- resp. kvinnodräkt. Ett måste i varje bokhylla.

Fornnordiskt Lexikon

Sammanställt av Åke Ohlmarks
Södertälje 1993

Detta är en bok jag köpte i förbi farten på bokrean -94. Titeln lät bra och efter en snabb blick i den godkändes den och fann sin plats i min bokkorg. När jag kom hem och började läsa och slå i den på allvar insåg jag att jag plockat med mig en jackpot hem.

Visste du att det var straffbart att "nedlägga" en budkavle, eller vem Snäbjörn skald var (intet helt oväntat visar han sig vara en isländsk skald från tusentalet)? En rolig bok att plocka fram ibland och slå på måfå i, men även bra när något specifikt eftersöks. Jag tror mig ha sett den även på detta års bokrea om än i en annan utgåva än den jag har. Så spring iväg och köp eller låna den, om så bara för att ta reda på vad Ölrödarnaut är (en ledtråd: det har med svärd att göra.)

Kroppsspråket

Julius Fast
Stockholm 1984

Det här är en av mina absoluta favoriter. Julius Fast beskriver på ett lättförståeligt och fängslande sätt om hur vi med kroppen signalerar och "talar" till varandra. Bilder på hur det kan se ut när tydligt kroppsspråk praktiseras kombinerat med enkel och rolig text. Jag satt och småskrattade lite då och då när jag läste den första gången. Den är i sig inte så lustig, skrattet grundar sig igenkännande av mänskligt beteende (som kan vara lätt lustigt). Det som kan läras av Julius Fast, är att inte låta kroppsspråket alltför tydligt skrika att man "ljuger" när man rollspelar. Det svåraste i att rollspela (har jag funnit i allafall) är inte bara att kunna ljuga med munnen, utan att vara övertygande, dvs ljuga även med hela kroppen.

Den kan vara svår att få tag i, bibliotek rekommenderas men även antikvariat. Att leta efter den kommer vara något av en skattjakt, lycka till, det kommer vara värt det!

Medeltidsveckan på Gotland

Marita Jonsson
Italien 1990

Nostagitrip! En bok fylld med bilder av medeltidsveckans olika former. Fotograf Lars Hasselrot fångar skickligt mångfalden under medeltidsveckan. Otroligt rolig att bläddra i bara för att då och då kunna ropa: - Honom såg jag i somras! eller - Ser ni porten, det var där ...

Denna bok plockade jag fram förra året när jag insåg hur dyrt det är att resa till Visby och den påminde mig om hur trevligt det kan vara (så jag betalade in på postgirot).

Jag hittade den för 90 kronor på bokrean -94, men har sett den både på biblioteket och i bokhandeln (där den dock är dyrare). Låna eller köp billigt.