Gyllene Hjortens bokhylla

Boklistan
Hjortar Av: Monica Pettersson

Medeltidens ABC

Nina Folin & Göran Tegnér (red.)
Statens Historiska Museum.

Medeltidens ABC är en till formatet liten, men till innehållet mycket diger uppslagsbok. Här behandlas på ett enkelt sätt en mängd begrepp inom den profana och kyrkliga medeltida världen. Olov Isaksson kallar, i sitt förord, boken för en "miniversion av 'Kulturhistoriskt lexikon för nordisk medeltid'". Med andra ord är detta rätt bok för den som på ett enkelt sätt vill få tillgång till en stor kunskapskälla vad gäller medeltiden. Korta och koncisa beskrivningar, ibland illustrerade med historiska bilder och fotografier. Den som är intresserad kan få lära sig både vad en rommelpott är, och vem Folke den tjocke var. Och naturligtvis mycket, mycket mer.

Medeltidens ABC finns att köpa på länsmuséer och i bokhandlar, och går även att låna på biblioteket.

Patterns of Fashion

Janet Arnold, 1985
Drama Book, New York

För den som är intresserad av historiska kläder och mönsterkonstruktion är detta en helt fantastisk bok (eller bokserie, hittills tre volymer). Janet Arnold är dräkthistorikern som inte nöjer sig med att studera, utan också återskapar historiska kläder genom mönsterkonstruktioner. Dessa är relativt lätta att förstå och att använda i det egna klädskapandet.

Materialet täcker perioden från tidig renässans fram till 1940-talets New Look. En särskild volym för medeltidens dräktskick är under produktion, men i väntan på denna är det en fröjd både för öga och sinne att låta sig inspireras av senare epokers pipkragar, pluderhosor och styvkjolar. För att inte tala om den mångfald av material, färger och former som den historiska människan använde sig av. Särskilt intressant för den som är intresserad av skönhetsideal under olika epoker.

Serien Patterns of Fashion borde finnas på välsorterade bokhandlar, men kostar tyvärr en hel del. Kanske man kan beställa på biblioteket?

Barnbruden

Elizabeth Chadwick, 1990
Wahlströms

En blåsig vårdag blir den sextonåriga Judith genom alliansäktenskap bortgift med den några år äldre Guyon le Gallois. Han är franskättling och hon walesiska. Giftermålet äger rum i gränslandet mellan Wales och England, tidpunkten är tidigt 1100-tal. Detta är upptakten till historien om en ung kvinnas medeltida öde, och om liv och leverne i medeltidens Britannien. "Barnbruden" är en romantisk berättelse, som glatt utelämnar pekfingerkyrka, pest, pina och förruttnelse till förmån för spännande ritter och trygga borgar, men skildrar också på ett åtminstone halvrealistiskt sätt stridigheter mellan walesare och engelsmän, och inte minst engelsmän och fransmän, under 1100-talet.

En rätt söt bok alltså, som man har svårt att slå igen. Finns i pocket och är inte särskilt svår att få tag i.

Förflutenhetens landskap

Peter Englund
Atlantis

är en samling historiska essäer, skrivna på ett lågmält men underfundigt sätt. Här kan man läsa om "den stora" och "den lilla" historien. Den förra handlar om fältslag och revolutioner, den senare om verklighetens människa, hennes funderingar, idéer och rädsla. Peter Englund har förmågan att skildra båda typerna av historia på ett fängslande och engagerande sätt. Han låter fakta och berättarkonst vävas samman, och gör det mycket skickligt. I korta essäer skildras allt från Karl den XII:s död och första världskrigets Verdun, till den viktorianska sexualiteten och olika epokers syn på gråt och ensamhet. "Förflutenhetens landskap" är en bok som man gladeligen läser från pärm till pärm, men som man också kan tillåta sig själv att välja och vraka i. Dessutom hör till varje essä en utförlig referenslista, där den som är intresserad kan hitta mer litteratur inom ämnet.

"Förflutenhetens landskap" finns också i pocketupplaga och går att få tag på överallt (jag köpte min på Pressbyrån).