Gyllene Hjortens bokhylla

Boklistan
Hjortar Av: Tobias Amnell

En av mina käraste ägodelar är min bokhylla, eller i vart fall dess innehåll, dvs böcker. En ganska stor del av dessa har på ett eller annat sätt anknytning till historia, med företräde för medeltid. Jag är säkert inte ensam om det i den här föreningen, men jag vill ändå delge något av dess innehåll till er. Vad jag främst hade i tankarna var att rekommendera några av de böcker som jag har störst nytta av. Förhoppningen är givetvis att även andra skall upptäcka dessa böcker och deras intressanta innehåll.

Det jag har fastnat för (den här gången) är tre verk. Själv använder jag dem främst som referenslitteratur och uppslagsverk. De har mycket skild karaktär, omfång, tillgänglighet osv, men det skall jag återkomma till. Jag hoppas att detta initiativ uppskattas och att fler tar sig en titt i sin bokhylla och plockar fram några av de intressantare böckerna och presenterar dem.

Sveriges medeltid

Hans Hildebrand
Stockholm 1879-1903

Detta oerhört omfattande verk är antagligen det mest heltäckande som någonsin har skrivits om Sveriges medeltid. I tre band på sammanlagt ca 3000 sidor har Hans Hildebrand beskrivit varje upptänklig aspekt av tidsepoken. Här kan man hitta beskrivningar av vad man åt, hur man dansade, mått och vikt m.m. Vill man veta något speciellt kan man vara nästan säker på att det finns åtminstone någon liten information om detta i Sveriges medeltid.

Det stora problemet och svagheten i verket är givetvis att det snart är hundra år gammalt. Dels är det svårt att få tag på, och om man gör det är det antagligen dyrt. Mitt exemplar kostade 1100 kr på ett antikvariat i Uppsala. Som tur är finns det en nyutgåva som bara är ungefär tio år gammal. Den borde gå att hitta på de flesta bibliotek.

Hundra år gör även att synen på medeltiden har hunnit omvärderas ett antal gånger av historikerna. Den bild som Hildebrand ger av medeltiden överensstämmer helt enkelt inte särskilt väl med dagens. Som tur är diskvalificerar detta inte hela verket. Faktauppgifterna är fortfarande oftast användbara, även om vissa slutsatser kan behöva tas med en nypa salt. Till sist kan även en liten varning för stavningen vara på sin plats, den är inte modern.

Nordiska gudar och hjältar

Anders Bæksted
Förlagsorten troligen Köpenhamn 1965, 1984

Det här är en bok som jag köpte på vinst och förlust på bokrean för ett par år sedan (1991 ?). Den visade sig vara mycket väl värd sitt pris. Boken är som titeln antyder en beskrivning av de nordiska guda- och hjältesagorna. Den främsta anledningen till att jag rekommenderar just den här boken är att den håller, i mitt tycke, bra balans mellan att vara populär och akademisk. Bæksted är uppenbart skolad i religionsvetenskap och vet vad han talar om, samtidigt som han har rensat ut den uttröttande formella apparaten som ett akademiskt arbete skall innehålla.

Boken berättar de flesta sagorna om gudar och hjältar. Den innehåller även de varianter som finns i de olika källorna och jämför och tolkar dem. På det hela taget blir insikten betydligt mycket större efter att ha läst den här boken än efter att ha läst någon rikt illustrerad bok i folioformat. Tack vare ett omfattande register fungerar den även utmärkt som referenslitteratur i ämnet.

Riddare och borgar - en bildkavalkad 1250-1350

Roligt att veta - så levde man förr
Stockholm 1981

Denna faktabok för barn är en av de flitigast använda i min bokhylla. Så fort det behövs en idé till kläder eller interiörer är den här boken till ovärderlig hjälp. Rik illustrerad som den är finns det alltid något att titta på. Texterna kan man snabbt lämna därhän, de är avpassade för sin målgrupp, dvs ca 12 år. De saknar inte intresse, men är lite väl kortfattade och grunda.

Bilderna är däremot mycket användbara. Detaljrikedomen är inte den bästa, men de färgglada bilderna ger i sin mångfald en god bild av medeltiden. En del saker må säkert vara konstnärens egna påhitt eller tolkningar, men det fråntar inte helheten dess stora användbarhet. Priset lär dessutom inte avskräcka någon.