Guldkalvens recept

Hjortar

Sammanställda av: Tobias Amnell

Gyllene Hjortens dotterförening i Uppsala, Guldkalven, har vid ett par tillfällen haft matdagar. Deltagarna har då tagit med sig olika Eroborigiska maträtter till ett knytkalas. Några recept har tidigare publicerats här i Hjortspår. Nu passar jag på att utöka med recept från en mycket lyckad träff i höstas. Sällan har jag ätit så mycket spänande, god och välagad Erborigisk mat vid ett och samma tillfälle. Tyvärr fanns inte alla namn på matkreatörerna till de olika rätterna i mina anteckningar. Därför avstår jag från att publicera ens de namn jag är säker på.


Smörlammgryta

Denna rätt kommer från Tere. För att tillaga den tag:

1 del rensad lammbog
1 del tärnad kålrot
1 del potatis skuren i bitar
en hel del champinjoner (grottsvamp) också skuren i bitar, fast mindre.
smör (ej lite)
salt (lite)
peppar (lite mindre än saltet)
timjan (tillräckligt)
mjöl (vete) (inte mycket)

Smörstek de små kålrotsbitarna. Lägg i dem i en gryta med lite utvispat (i vatten) mjöl i botten tillsammans med saltet. Vänd små lammbitar i mjöl och stek (ej bränn) dem i smör. Ha därefter i dem i grytan och rör om. Lägg i en rejäl klick smör. Stek champinjonerna i smör, ha i dem och potatisbitarna i grytan. Krydda med peppar och (lite mer) timjan. Rör om. Låt koka tills den är god (omkring en halvtimme eller lite mer). Servera varm, gärna med lingon.


Simon Markes honugslängd
från Noedren

Cilla har aldrig någonsin träffat Simon Marke, hon visste inte ens vem det var då hon frambar denna rätt till bordet (dock utan namn eller Erborigisk härkomst). Alla vi som träffat Simon Marke förstår att han älskar den...

Tag:
12 äggulor
en massa (8 msk) honung (upphettas)
brödsmulor
svartpeppar

Servera tillsammans med en sås av:
5 msk honung
ingefära
kanel
3/4 dl rött vin

Längden: Sikta äggulorna på ett pappersark. Koka upp honungen. Ta den sen från värmen och rör i äggulesmulorna lite i taget. Blanda i svartpepparen, och tillsätt brödsmulor tills röran är formbar. Forma den som en tegelsten och låt svalna.

Sås: Blanda ingredienserna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills vinet är ordentligt reducerat (eller till det känns fånigt...).

Skär längden i skivor, servera varje skiva med en skvätt sås.


Bröd

2 muggar grahamsmjöl
1/2 mugg kornmjöl
3-5 cl mörkt öl
1 tsk honung
salt


Farmor Bergshöks Hjortstek
med svampstuvning (Aspberga by Noldria)

Farmor Bergshöks svampstuvning är ett arverecept. Med tanke på att ätten Bergshök inte är några framstående jägare är det stuvningen som är huvudrätten. Farmor brukade skicka ut Eova och hennes syskon på svampplockning och därför kan svampsorterna variera.

Tag till steken
Hjortkött ca 1 kg
salt
vatten
smör

Tag till stuvningen
svamp (t.ex. kantarell, trattkantarell, taggsvamp, champinjon)
smör
mjöl
salt
grädde

Bryn köttet runt om i en stekgryta. Späd med vatten, köttsky och salt. Stek på låg värme 1«-2 timmar ös emellanåt. Späd med mer vatten efter halva stektiden.

Koka in vattnet i svampen. Stek svampen. Salta. Strö över lite mjöl. Rör. Späd med skyn från steken (sila). Häll i grädde. Koka 10-15 minuter. Stek stora champinjonhattar. Lägg steken på stuvningen i serveringsfatet. Dekorera med stekta hattar.


Köttpaj från Odels

Pajdeg
vetemjöl ungefär 3 dl
smör ungefär 125 gram
vatten 2 msk

Fyllning
Nötkött
Fläskkött (bacon)
2 ägg
svartpeppar (grovmalen)
1 äpple (skivat)

Först kokas fläskköttet och nötköttet steks i ugn eller gryta. Sedan hälls det i den pajdegsklädda formen. Žggen vispas och hälls över. Svartpeppar strös över och äppelskivorna sprids ut. Grädda i 175 grader i 30-45 minuter.


Söta ärtor från hovet i Aahren

3 dl gröna ärtor
1 1/2 dl hackad sötmandel
1/2 dl honung
1/2 krm ingefära (mald)
1/2 krm kanel (mald)
1/2 krm muskotnöt (mald)

Blanda samman mandel, honung och kryddor. Koka ärtor och rör ned dem. Servera varm eller kall.


Wenheimsk Yolakaka

Börja med:
2 ägg
1 dl socker
vilket vispas pösigt

Tillsätt:
1 dl honung
2 tsk bakpulver
1 1/4 dl vatten
mjöl till lagom konsistens ca 4 dl
blanda till smet

Smöra form, strö med rågflingor. Lägg i lite russin. Häll på smeten. Lägg i äpplen, tryck ned dem. Grädda i ugn 175§ C tills den blir bra.


Elianas favoritplommon

500g katrinplommon
1 kanelstång
3 1/2 dl rött vin
1/2 dl socker
3 dl grädde, vispad med
2 krm malen kanel (ej socker i - det blir för sött)

Koka plommonen i vinet, med socker och kanel, tills plommonen blir glansiga/simmiga (ca 10 minuters kokning) Serveras med grädde, i måttliga mängder!


Bards Höstdagjämningsfestgryta
med älg och lök

Varje vår och höst samlas Zaardras till stora fester, där man äter gott, umgås, dryftar viktiga ting och har allmänt trevligt. Vid höstdagjämningen händer det att Bard lagar till sin festgryta på älg, som brukar uppskattas när höstkvällarnas kallare luft börjar nypa i kinderna. Bard är för övrigt förtjust i lök, om någon undrar...

I lagom mängd:
Grytbiar av älgkött
Rött vin
Stort antal små gula lökar
Gärna en röd lök
Helst det gröna från en purjolök
Vitlöksklyftor; pressade
Vitlöksklyftor; inlagda
Fänkål, om det finns
Morötter i skivor
Svamp; den sort man hittar
Buljong
Örtkryddor
Salt
Peppar

Stek grytbitarna med salt och peppar; för över i stor gryta. Fyll på vin och vatten så det täcker bitarna. Ju mer vin desto bättre, men tänk på att du skall ha kvar att dricka till maten också. Buljong är bra om du har. Skär grönsaker i bitar och lägg i grytan efter hand. Börja med det hårda, som morötter och fänkål som måste puttra länge. Låt stå en stund som det tar att gillra ett dussin snaror. Krydda med örtkryddor, mer salt och peppar, och mosa några vitlöksklyftor ner i grytan. Ät när det är klart, och glöm inte att ställa ut en liten tallrik i skogen, för god jaktlycka även näsa gång...