Aldor Irrfärdur - nästan en hjälte

Hjortar

Intervju av: Patrik Oksanen

"Går aldrig att överlista. Med sin förslagenhet och sin skarpa hjärna är han den ende som lyckas gå sina vägar utan att någon verkligen ifrågasätter honom. Han är mannen som gör allt som faller honom in."

Ur motivering till Hjälteomröstningen

Han föddes samma år som seklet. Han grundade sin förmögenhet på plundring. Han är en mecenat av stora mått. Han är förvirrad. Men han är framför allt en kontroversiell hjälte i Gyllene Hjortens orden.
Vi pratar förstås om Aldor Irrfärdur, 31 år.

Få väcker så starka känslor som Aldor Irrfärdur. Han har varit i luven med dvärgakonungen Dvalin, han har fängslats av ömsom jarlen av Åtuna och ömsom kung Vidar, han har befriats från Mornam, men måste gå med på ett avtal med (läs köpa sig loss från) riddar Jorund. Vem är han då, denne mystiske 31-årige man från Noldria stad. Mycket av hans liv ligger i dunkel, sånt som kanske viskas om på ett sämre värdshus. Vad som är sant och inte sant är upp till var och en att bedömma. Klart är i alla fall att han föddes i Noldria samma år som det nya seklet föddes. Aldors första karriär blev kort. Under en tid var han soldat och deltog i slaget på Nebreon 619. Och det är här som ryktena förtäljer att han grundlade sin förmögenhet. Istället för att delta i det stora segerfirandet fanns Aldor ute på slagfältet och samlade "minnessaker" från fallna naronska ädlingar. Det finns de som säger att han plundrade liket av Terefurstens son, andra menar att det fanns gott om pengar att göra på lägre adelsmäns smycken och vapen.

- Ja, Nebreon 619 är en av de få krigarinsatser jag gjorde. Men det är inget jag skryter om. Mitt första yrkesval var inte så lämpligt, bekräftar Aldor Irrfärdur i en unik intervju med Hjortspår.

Vad som utspelade sig åren därefter är det ingen som riktigt vet, förutom Aldor. Känt är att Aldor har goda kontakter med Tere, och om det grundlades under de här åren så skulle det inte förvåna de flesta som skvallrar om köpmannen. Några brukar också hävda att Aldor egentligen är från Tere, något han bestämt förnekar.

- Tere och Noldria ligger nära intill varandra, och folk är inte så bra på geografi. Jag vet ju själv att det är svårt att var bra i geografi.

Nästa nedslag i historien kommer år 622 då han köpte in sig som delägare i ett handelshus i Tiria. Handelshuset döptes snart om till Irrfärdurs Handelshus, efter det tillmäle som Aldor en gång fått på en resa som inte riktigt gick rakaste vägen. Kompanjonen försvann snabbt från handelshusets verksamhet. Utköpt eller undanröjd?

- Det finns vissa som tvivlar på att han ens har funnits, skrattar Aldor gott, och hävdar att hans kompanjon drog sig tillbaka till anonymitet på ålderns höst. Klart är i alla fall att kompanjonen försvann snabbt in i historiens städskåp.

Ganska snart kom Aldor att slå sig ned i Ravindal i det spirande riket Wenheim: Där fick han god kontakt med kyrkans folk. Han hamnade också i gunst hos hövdingen som förlänade honom en riddartitel med släktnamnet Räv. I Wenheim är Aldor mest känd för att ha låtit bygga det magnifika Njordstemplet i Ravindal, med tillhörande tempelskola. Något som blev resultatet av direkta förhandlingar med chelmarriddaren Jorund Morgongåva. Aldor Irrfärdur återgäldade med stöd till riddar Jorunds expedition till Njarka för att bränna ned ™desdyrkarnas tempel.

Mornams kupp år 626 orsakade Aldor stor ekonomisk skada. Och han kom att svära hämnd. Under flera år har Aldor gjort sitt bästa för att undergräva Mornams regim. Han har låtit översvämma Aralantha med defekta mynt och han har fört vättar in i Åtuna. I sitt hat mot Mornam väjer Aldor aldrig för en kostnad, och man kan nästan säga att han är besatt av sitt hat.

- Mornam ska bekämpas med allt som är möjligt, väser Aldor ilsket när han får frågan om det inte finns något försonande drag hos Aralanthas kung.

Vad Aldor gör härnäst för att bidra till Mornams fall återstår att se - men klart är att det kommer att märkas.

Aldor Irrfärdur Räv

Titel: Riddare av Wenheim
Ålder: 31 år
Familj: Dottern Sanna, 5 år.
Inkomst: Så det räcker.
Förmögenhet: Litet för litet.
Bor: I ett bekvämt palats i Ravindal-
Hatar: Mornam
Älskar: Den förföriska glimten av silver, å så Njord förstås. Känd för: Sin förmåga att alltid kunna utnyttja en situation till sin egen fördel.

Irrfärdur om...

...kvinnor
- Tackar som frågar. Trots vissa ansträngar är jag ju ännu ogift. Det är ju litet känsligt med bara en erkänd arvinge.

...sin bästa vän
- Jag har så många vänner. Orättvist att rangordna dom, alltid sårar det någon.

...riddar Ulver av Wrange
- Han gifte nästan in sig i släkten. Sedan tappade token huvudet, och ville gifta sig av kärlek (men vi vet ju alla hur det gick...). Han har otur i kärlek den karlen. Det är mycket möjligt att det var därför han drog österut, skulle tro att han skäms över sitt misslyckande.

...riddar Jorund Morgongåva
- Jag är väldigt förtjust i Jorund, även om det tidvis visserligen varit en tämligen dyrköpt bekantskap. Och det kan ju bli smolk i glädjebägaren för vem som helst.

...Derion Dahl
- Utmärkt represetant för kyrkan. Kanske litet för höga tankar om sig själv. Litet väl överlägsen för sitt eget bästa. Men över huvud taget är det ett återkommande drag hos Odinspräster.

...Gyllene Hjorten
- Kämpar för samma mål, mot samma fiende. Men det är en ruskigt otacksam sammanslutning som ser litet väl enkelspårigt på saker och ting.