Den randerska härens uppbyggnad

Hjortar
Ur: Hjortspår 38

Av: Peter Engström & Eskil Tunberg

Randersmarks ryttarhär är enkelt sätt uppdelat i tre delar. Den största delen har inget namn men består av huvudstyrkan av rytteriet. Här blandas hög som låg från alla klaner för att utgöra världens mest effektiva och oslagbara här. Åtminstone fram till förlusten vid Hovas kulle 627. Deras rustning består oftast av en ringbrynja eller läderförstärkt väst, ringbrynjehuva, tunnhjälm, ben och armskenor av stål eller förstärkt läder samt en droppformad sköld. Beväpningen är spjut och enhandssvärd. Över allt en tabard med riksvapnet.

Härens spjutspets utgörs av två fanor mycket tungt bepansrade och hårdföra väpnare, ridandes landets stoltheter, de mäktiga hjorvahästarna. Denna styrka är, förutom Nerods märke, det värsta en fiende kan ställas inför. Inte många fiender står kvar när dessa "stridsvagnar" kommer sprängande emot dem.

Deras namn är Sleipnerryttarna.

Den minsta men mest rörliga delen av hären består av härens spejare och kurirer. Det är 2 märken lätt rustade soldater som rider snabba hästar. Ett hundra av dem tjänstgör som kurirer på heltid i landet i såväl fredstid som i krig.

Nerods märke är ett elitmärke som oftast leds av jarl Ingjald Bastarden, som är ansvarig för hären under konungen. Detta märke består av de tappraste och mest dugliga ädlingarna. Nerods Märke rider alltid till strids tillsammans med konungen.

Sorgens Garde är en fristående grupp som ändå ingår i hären i krig. Det är nästan en form av orden bestående av klanlösa som söker upprättelse. De är obrottsligt lojala till konungen som på detta vis har gett dem en chans att återupprätta sitt namn och sin heder. Det sker oftast genom att den klanlöse offrar sitt liv i strid för sitt land och sin konung. Då förs denne ärofullt hem till sin klan och begravs med alla hedersbetygelser. Medlemmarna av Sorgens Garde bär alla en svart klanhalsduk och har sina sköldar täckta med svart tyg. De lämnar dessutom sina riktiga namn bakom sig och tar sig ett nytt. Endast Gardets befälhavare vet vem som är vem.

Deras främsta uppgift är i fredstid att vakta gränsen mot Wenheim längs Sorgens Flod.

Den randerska hären består av ungefär 36 000 man när den är komplett, vilket den inte är idag. Det kommer dröja många år innan Randersmark återigen kan skicka full styrka i fält. Den är uppdelad enligt systemet nedan.

Enhet Antal
Fylking (5 st) 7 200 man
Fana (6 st per fylking) 1 200 man
Hadding (2 st per fana) 600 man
Märke (3 st per hadding) 200 man
Delling (2 st per märke) 100 man
Rote (4 st per delling) 25 man
Tältgrupp (5 st per rote) 5 man
Totalt ca 36 000 man
Befälstitel Antal
Fylkesriddare 5
Faneriddare 30
Haddingskapten 60
Märkesriddare 180
Dellingsmästare 360
Rotemästare 1 440
(Alla siffror är inte exakta utan ungefärliga då härens storlek ständigt varierar.)