Utrustning


Hjortar
Ur: Nybörjarhäftet 1997

Av: Tobias Amnell och Maria Mattiasson

Det är inte bara kläder du behöver på ditt första äventyr. Skall du sova ute behöver du filtar, ljuskällor, mm. Skall du på fest behöver du tallrik och stop, en kniv behöver du alltid och så vidare. Det mesta säger sig självt och är självklart, men en lista över lämplig utrustning skadar aldrig som inspiration och påminnelse. Olika arrangemang kräver olika utrustning, därför ges förslag på utrustning i olika kategorier nedan.

En grundtes om utrustningen är osynlighetsprincipen som Astrid Lindgrens vildvittror uttrycker så bra i Ronja Rövardotter "Syns inte, finns inte". Detta innebär att det ingen ser tar denne ingen skada av. Det är givetvis bra om så mycket som möjligt är fränt, men vill du ha ett termounderställ och känner dig bekväm med det är det din ensak så länge du inte visar det. Men det är också ditt ansvar att ingen väcks mitt i natten av en pipande mobiltelefon eller liknande skräckmanicker.

Alltid

Kläder
Se här för detaljer.
Kniv.
Ett universalverktyg som du knappast kan leva utan. Den skär upp maten och späntar ved till brasan, helt enkelt oundgänglig. En bra frän kniv är inte så svår att hitta. Plasthandtag och Moraknivar hör inte till Erborigien, men som en nödlösning kan en sådan kniv fixas till med lite läder runt handtaget och en ny slida.
Påsar.
Du behöver alltid ett par tygpåsar att förvara din utrustning i, stora och små för olika ändamål.
Resten är extrautrustning som du väljer till efter plånbok och behag.

Till värdshuskvällen

Stop
En dryckesbägare av horn, trä, keramik, metall eller dylikt. Ofta finns det inte tillräckligt med stop på värdshusen, därför kan det vara bra att ta med sitt eget. Oftast finns det någon som kan låna ut, men fråga innan, få tar med sig onödiga prylar "utifall att".
Tallrik
En tallrik av trä, metall eller lergods är bra att ha. Gärna en djup modell så att du också kan smaka något av den "fantastiskt goda" soppan som alla vid bordet andra talar lyriskt om.
Sked
Trä, horn eller metall. Ju kortare skaft desto fränare. Vanliga bestick är inte fränt.

Övernattning inomhus

Filt
En eller ett par bra filtar att rulla in sig i när man tar sig några timmars sömn. Syr man ihop två filtar har man en frän sovsäck. Filten kan också uteslutas om du har en bra varm mantel. Bra filtar är militär dito (grå, stora i helylle) som du till exempel hittar på Överskottsbolaget.

Skogsäventyr med övernattning

Nu börjar vi tala utrustning! Detta är det ultimata äventyret, övernattning under bar himmel.
Filt
Skall du över huvud taget somna under stjärnorna behöver du lite värme. En värmande filt eller en rejäl mantel behövs alltid, se ovan.
Skinnfäll
Används till att sova på. Ogarvade renskinn rekomenderas, de har fördelen att de inte suger åt sig vatten men de luktar tämligen förfärligt (rensvett). Fårskinn kan vara väl små, då kan två stycken behövas.
Fackla
Någon form av belysning i den kolsvarta natten kan vara praktiskt. Den förstör visserligen allt mörkerseende och drar till sig alla former av oknytt, men ibland är alternativen få. Den vanligaste modellen består av vaxat papper på en papprulle.
Tänddon
Något att tända eld eller fackla med. Tändstickor har fördelen att de oftast fungerar. De är dock inget som "finns" i Erborigien. Använder du sådana måste du se till att ingen ser det. Det fräna alternativet är flinta och stål. Det kan vara svårt att få tag på, men hör efter i museibutiker eller på marknader.
Vattenflaska
Den som inte dricker tillräckligt i skogen klarar sig mycket sämre än den som gör det. Vatten i stora mängder är därför ett måste. Vattenflaskan kan till exempel vara en vanlig vinflaska med kork eller en omklädd militär fältflaska av metall.

Mat

Ett måste i varje packning är alltid maten. Oavsett om äventyret utspelar sig på ett värdshus eller mitt i skogen skall Du alltid se till att ha proviant med dig! Den svåra frågan är därmed viken mat som kan betraktas som frän och praktisk att ha med sig.
Bröd
Grunden i varje matsäck är minst en limpa bröd. Helst ett mörkare bröd, då en franska gärna ser ofrän ut eller baka för all del gärna eget bröd och ta med.
Korv och ost
En bit ost eller en skiva korv är precis vad en trött och hungrig äventyrare behöver på sin (oftast) torra brödbit. Både korven och osten är lätta att transportera och relativt enkla att förvara inslagna i skinn. Osten mår dock bäst av att ligga i en kylgrop eller åtminstone i skuggan.
Grönsaker
Morötter, kålrötter, palsternackor och rödbetor har alla den stora fördelen att de är mycket fräna, lätta att få tag i, enkla att förvara och enkla att tillreda (för att inte tala om hur goda de är i en gryta).
Frukt
Frukt i form av äpplen, päron, nötter, plommon, blåbär, är alla ytterst fräna. När det gäller frukt bör man betänka att vissa är enklare att frakta än andra. Det kan exempelvis vara dumt att ha en tygpåse med blåbär i ryggsäcken, såvida man inte uppskattar att all utrustning blir blåfläckig. En blåbärspaj lagad i lägret är dock en smakupplevelse utöver det mesta, så det är en avvägningsfråga.
Kött
Färskt kött kan vara svårt att förvara om man tillbringar ett par dagar i skogen. Möjligheten att gräva en kylgrop finns alltid, men vill man vara på den säkra sidan bör man ta med sig färdiglagat kött, exempelvis fårfiol eller torkat renkött.