Saker att tänka på när det är kallt

Hjortar

Av Fredrik Lindstein

Här kommer små tips om hur man klarar ordentlig kyla. Det mesta är bara sunt förnuft och resten självklarheter. Ta åt er av dessa tips för vad dom är; små tips.

KLÄDER

Lager-på-lager-principen.
Många tunna lager kläder värmer mycket bättre än ett tjockt.

Mössa/Struthätta!
C:a 75% av kroppsvärmen försvinner upp från huvudet. Huvudet fungerar alltså som en skorsten. Fryser du om fötterna? Byt sockor och sätt på dig en mössa/ struthätta! (Klart funkis…)

Klä dig “kallt“
När man rör på sig (går, åker skidor etc) behöver man inte alls mycket kläder. För varmt klädd orsakar bara svett och det är riktigt farligt! Pröva först med ganska lite kläder i cirka 10 minuter (inte mindre för då hinner inte kroppen komma upp i varv). Först därefter kan man börja klä på/av sig efter behov.

Klä dig varmt - ibland
Så fort man tar en paus (även om den bara är på 5 minuter) skall något extra plagg tas på. När man är stilla kyls kroppen ner väldigt fort och kan då kan man få riktigt intressanta sjukdomar. Ha alltid därför en mantel/filt eller liknande nära till hands som snabbt går att slänga över axlarna.

Ombyte
Byt sockor flera gånger per dygn! Varför? Fötterna producerar normalt c:a 1 dl fotsvett per dygn. Tänk dig då att du har dom instängda i ett par skor hela tiden…Mysigt…Då kommer den där fukten och kyler ner och man förfryser fötterna, och det är inte bra! Det samma gäller undertröjor och allt annat som blir svettigt - byt!

UTRUSTNING

Varför tänker ingen på att snö faktiskt är fryst vatten? Varje gång man kastar av sig ryggsäcken (som oftast är av tyg) och står och flåsar, har man kastat den i en “vattenpöl“. Allt som kommer i kontakt med snö kommer med största sannolikhet att vara fuktigt och fruset. Detta händer alltid det man mest behöver; ombyteskläder. Om du tvivlar så kan jag lova: det är inge roligt att sätta på sig ett par isiga strumpor. Packa rätt och tänk till när du tar av dig packningen så känns det bättre sen.

SKADOR

Tyvärr kan kyla orsaka ganska allvarliga skador om man inte tänker sig för eller har riktig otur. Här kommer en mycket intensiv kurs i igenkännandet och behandlandet av en vanlig och en ovanlig köldskada. Också att tänka på är att köldskador ofta upptäcks av någon annan än den drabbade, så var uppmärksamma på varandra!

Lokal kylskada - “Förfrysning“
Utseende: Vit/vaxgul hud, hård känslolös hud
Upplevd skada: Känslolös hud, värmekänsla
Behandling: Kroppsvärme “handpåläggning“och byte till torra kläder, kroppsrörelser. Vid behov: vindskydd och lossa åtsittande kläder. Inomhus? Placera i varmvatten, 40-42° C. Tänk på att en armhåla faktiskt är riktigt varm och mysig för en kall fot (förmodligen inte ens egen…) Observera: Massera inte, gnugga inte och gnid inte med snö eller något annat dumt, bara värme. Allt annat är rent farligt för kroppen!!!

Allmän nedkylning
Utseende: Huttringar, skakningar, slöhet/omtöcknad, värmekänsla (tar av sig kläderna)
Upplevd skada: Huttringar, skakningar, “att man inte hänger med“
Behandling: Till ett varmt ställe så fort som möjligt, torra kläder, varm dryck vid fullt medvetande. Vid medvetslöshet: vänd försiktigt till framstupa sidoläge, kontrollera andningen, högst rumstempratur i rummet, tillkalla ambulans.

Má råkes

Fredrik Lindstein