Gyllene Hjortens skatter

Av: Tobias Amnell, Foto: Markus Oksanen

Ur: Hjortspår 31

Gyllene Hjortens banérGyllene Hjortens orden, en samling beslutsfattiga töntar eller dådkraftiga kämpar för det goda? Det förra omdömet är inte alltför sällsynt, men det senare är vad vi önskar vore sant. Och kanske det trots allt är så. Jag tog hjälp av Markus Oksanen som fotograf och begav mig till Gyllene Hjortens skattkammare (lokalen i Bomhus). Där bland dammet och stöket finns ett stort antal föremål som alla vittnar om åtskilliga hjältedåd och fantastiska erövringar. Jag har valt ut några.

PlåtmageDen döde soldatens bröstplåt. Jag kan minnas fel men jag tror att denna bröstplåt satt på en docka upphängd i ett träd med ett skäkthål genom plåten. Vilket äventyr detta hände på minns jag ej men jag tror det rörde sig om ett av de tidigare vid Gyllene Hjortens värdshus.

Jag vet dock att plåtarna också fanns med på Stormidsommar då de fanns utplacerade på en ö i Lokes galla. För övrigt samma ö som några tappra äventyrare fann en skatt på. Om det fanns ett samband mellan rustningen och skatten är oklart, men det ligger nog nära till hands att det var så.

I som här
    inträden

"I som här inträden...", en parafras från Dantes "Den gudomliga komedien" där texten finns ovan porten ned till helvetet och slutar "... låten hoppet fara". Denna skylt hängde i vägportalen ut från Gyllene Hjortens ängder där Stormidsommar firades 625.

Skylt till
    TuveAlla Gyllene Hjortens skatter behöver ju inte komma från Erborigien. Denna högst mondäna vägskylt visade oss vägen till den stolta jarlastaden Tuve, eller var det Nyköpin? Den fanns i alla fall att beskåda på avfarten från motorvägen in till Nyköping inför Jarlakröningen i Tuve 625. Det var då vi festade loss på Tuves Jarlaborg (Nyköpings hus) under banketten där prins Edarin krönte Edar Nordenstjärna Grip till jarl av Tuve. Detta hände på den gamla goda (?) tiden då prinsen var en sprätt med glittrande sammetsjacka. Själv minns jag hur jag ingående diskuterade arkitektur med jarlens sköna syster. Senare visade det ju sig att hon även hade andra intressen...

KaumakarHoppsan det här är visst inte ett dugg Erborigiskt. En staty föreställande Teirirs fågelgud Kaumakar hemförd från Nyteg 1997 av Duvrikes delegation. Fast Attmar hittade (givetvis) betydligt större Kaumakarstatyer...

ZafframaskDetta är ansiktet på en riktig skurk (eller hjälte), Zaffra. "Två knotiga ögonbryn, kraftigt hårbeväxta, ramade tillsammans med de grova kindrynkorna in två mycket mörka ögon. Pupillerna var omöjliga att urskilja, men man kunde inte undgå att känna hans genomträngande blick." som Gillome beskriver honom vid deras första möte vid Gyllene Hjortens värdshus i Laurentius första krönika. Struthatten som "Zaffra" bär på denna bild har han (tack och lov) aldrig burit i Erborigien men väl på flera "Zaffransbröd och zagor", Gyllene Hjortens luciafiranden.

MjödfontänGyllene Hjortens mjödfontän som i första hand har använts i Visby tillsammans med den röda kungapaviljongen. Pjäsen skulpterades av Carl Wellander och pumpen installerades av Zet Wallin. Värt att notera är de tre eklöven i mitten. Eken är kungarnas av Aralantha träd och vad är mer passande i detta kungliga föremål?

VättegudDetta rejält fula guldfärgade och ormomslingrade beläte är mest känd som "Vätteguden". Den uppsnappades på det klassiska miniäventyret "Vätteön" där Gillome med flera hjältar jagade de ursprungliga präglingarna i silver av Nems magiska system. Guden stod i en fackelupplyst glänta som lockbete i den nätfälla som vättarna på sitt inkompetenta vis hade riggat över platsen. Ingen fastnade i fällan men guden bortfördes som en trofé av hjältarna, eller måhända som ett hån mot vättarna.

MinotaurhornenDessa bägge minotaurhorn var en av de skatter som Gyllene Hjortens kämpar sökte efter under våräventyret Rashskogen 625. Enligt uråldriga skrifter skall dessa horn vara betydelsefulla för härskaren av Triti stad. Den som innehar hornen skall nämligen vara härskaren över staden.

Vem som fann dessa horn har förflugit mitt minne men Rashskogen var väl ingen total framgång för någon grupp och numera är ägodokumenten för Triti inte längre giltiga.

NemsspiraEgentligen finns denna spira inte i Gyllene Hjortens skattkammare, den förstördes nämligen av Ar med hjälp av den Gyllen Hjortens orden 622. Spiran var fram till dess ett av de mäktigaste föremål som Nem tillverkade och kallades för Elementens spira. Spiran hade hittats av prins Kei som försökte bemästra dess krafter men lyckades föga. Istället åstadkom han åtskilliga oväder, översvämningar och skogsbränder under sina experiment med dess krafter.

Samtidigt var Zaffra också på jakt efter spiran. Inför utsikten att Zaffra, som med sina kunskaper i Nems lära med all säkerhet skulle kunna använda den, skulle få tag på den valde överstepräst Ar att låta förstöra spiran.

De ovan presenterade föremålen är endast ett några av de ting som Gyllene Hjortens kämpar har funnit under sina år av kamp mot ondskan. Där finns även Nars spjut, elementens krukor med flera föremål som var betydelsefulla i kampen mot Zaffra. Där finns också brev och skrifter som har uppdagat konspirationer och avslöjat fiendens planer. Inte minst viktigt är skattkammaren full av berättelser och minnen av bragder, dråpliga siuationer och stora kämpar mot ondskan. Fandral, Nori, Faldar är alla sådana vi minns och ser upp till.

Men fortfarande saknas andra föremål, skatter som ännu kan hjälpa oss i kampen mot en ondska som mörknar igen. För ännu har svärden, de tre tenerna som spådomen från Borgevid talar om, inte återfunnits. De svärd som skall hjälpa oss störta kungamördaren på Aahrens tron, Mornam.

Och vilka ting skall hjälpa oss i kampen mot den nyvaknade ondskan i norr? Kanske kunskap om de föremål vi redan äger kan låta oss använda dem ännu en gång. Många spännande äventyr återstår i Erborigien.